3 Temmuz 2007 Salı

Askerde Koğuş Düzeni

Koguslarin cogu 40 (daha dogrusu 42) kisilik. Her katta bir veya iki tane oniki kisilik kogus var. Hangisine düseceginiz tamamen numara siraniza bakiyor. Yataklar iki katli ranza seklinde. Ranzalar kogusda uzunlamasina uç uca bitisik olarak dört sira halinde dizilmisler. Asagidaki yerlesim planinda oldugu gibi:



Buradaki dar alanlarda hareket etmeye alismak biraz zaman aliyor.

Kogusun mevsime gore kapi veya pencereleri açik olmazsa geceleri havasizliktan çok rahatsiz olursunuz. Tabii kirk kisiyi biryerleri açmaya ikna etmek de kolay degil. Kapi dibinde yatanlar ses ve isiktan rahatsiz olduklari için açtirmak istemezler, pencere dibindekiler üsüdükleri için açtirmak istemezler. Eger siz bu yerlere düserseniz mizikçilik yapmayin, emin olun havasizlik diger bahanelerden çok daha kötü olacaktir. Bogaz rahatsizliklarini da hizla artmasina sebep oluyor.

Haftasonlari da dahil aksam yemegine kadar kogusa girmek yasak. Istirahatlilar müstesna. Sabah yataginizi düzeltip çikiyorsunuz. Ortada biraktiginiz hersey çöpe atilabilir.

Eger kogusdaslar arasinda uyum saglanirsa askerliginizin belki de tek tatli anilari kogustakiler olacaktir. Bu uyumu saglamak da bazen birkaç kisinin gayret göstermesine bakiyor. Bizim kogus bu bakimdan çok iyiydi. Son aksam da türküler, sarkilar ve halaylarla geç saatlere kadar eglendik (gicik oldugumuz bazi çavuslari sinirlendirmek pahasina.)

Son bir tavsiye, eger üstte yatiyorsaniz, yataginiza çikarken alt komsunuzun yatagina basmayin, tatsizlik çikmasin.

Hiç yorum yok: