3 Temmuz 2007 Salı

Askerde Yapılan Konferanslar

Konferanslar
Ikinci haftadan baslayarak egitimin neredeyse yarisi konferanslarda geciyor. Bizim dönem kalabalik olmadigi için herkesi Tugay Konferans Salonuna topluyorlardi. Kalabalik dönemlerde sigmayanlar yemekhanelerde kapali devre televizyondan seyrediyorlarmis.
Bu kapali devre TV sisteminin "multimedia" hale gelmesi için bir tasarim ve teknik sartname hazirlanmasinda ben de çalistim. Parasini artik sizlerden toplarlar :-)

Konusmacilar genellikle bezdirici bir sekilde sunuyorlar. Bir an önce islerini bitirip oradan ayrilmak istiyorlar gibi bir halleri var. Çogu Ankara'dan geliyor ve senelerdir ayni seyleri anlattiklari için haksiz da sayilmazlar. Konularin bir kismi "propoganda" mahiyetli, yani Türkiye'nin çesitli tezlerini yurtdisinda savunacak lobi olusturmaya yönelik. Bazilari da özellikle Avrupa'da çalisanlarin isine yarayacak faydali konulardi.

Sonuna kadar uyanik dinlemek zor. Konferans salonundaysaniz, uyumak, ayak ayak üstüne atmak yasak. Kafaniz öne düsmeden ve horlamadan (böyle durumlar oldu!) uyuyabilirseniz ne ala. Sigara alsikanligi olanlar üç saat kapali kalmaya dayanmakta çok zorlaniyorlardi.

Konferanslar sunlardi:

Terör
PKK hakkinda
Milli Hasletlerimiz
Mete Han'dan bu zamana bir degerlendirme
Jeopolitik Durumumuz
Bütün komuslarimizin Türkiye üzerindeki sinsi planlari
Ermeni-Türk Iliskileri
Bu ASALA terörü zamanindan kalma bir konu
Vatandaslik
Çifte vatandaslik hakkinda çok faydali bilgiler
Veremle Savas
Bu sadece dövizlilere degil, tum tugaya yönelikti
Is ve Isçi Bulma Kurumu
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi
Sosyal Sigortalar Kurumu
Son iki konu yurtdisinda elde edilen haklarin Türkiye'ye nakli, emeklilik vs. gibi faydali meseleler
Milliyetçilik ve Atatürkçlük
Atatürk milliyetçiliginin ne oldugu
Laiklik
Milli Güvenlik Konseyinden bir ilahiyatci laiklik hakkinda konusuyor; yurtdisindaki tehlikeli örgütlere karsi uyariyor
Lobicilik
Basbakanliktan gelen bir diplomat yurtdisindaki çesitli dernekleri federasyonlar halinde organize etme çalismalarini anlatiyor; örnek olarak siraladigi dernekler arasinda bir önceki konusmacinin zararli dedikleri de var.:-)
Açik Ögretim
Bu konuda Türkiye'deki imkanlar, Avrupa'dan derslerin nasil takip edilebilecegi
Askerlik Subesi
Çok önemli bilgiler. Terhisten sonra yapmaniz gerekenler vs.
Konusmacilar genellikle sorulari yazili olarak aliyorlar. Çok soru sorup zaten çikmak için sabirsizlanan arkadaslarinizi kizdirmayin.

"Anket"
Konferanslardan ayri olarak bir de yüksek okul mezunlarindan seçmis kisilerle olan bir toplanti oluyor, buna da "Anket" diyorlar. Ankara'dan gelen babacan tavirli ve sivil giyinmis bir albayla yarim gün kadar bir odada grup halinde oturuyorsunuz. Size yurtidisinda Türkiye için neler yapabileceginizi falan anlatiyor ve onbes soruluk bir ankete cevap yazmanizi istiyor. Anket isimsiz ve istediginiz soruya cevap verebilirsiniz. Gümrüklerde karsilastiginiz sorunlardan, Türkiye aleyhine faaliyet yaptigini bildiginiz kisi ve örgütlere varincaya kadar sorular var.
Bu esnada "rapor" yazmak için de gönüllü olabilirsiniz. Ilgi çekebilecek herhangi bir konuda bir rapor yazmaniz için size birkaç gün bir yerde masa ve kagit veriliyor (elle yazmaniz gerekiyor). Bize örnek olarak uzaktan birkaç baslik okudular. "Ortak Pazarla Iliskilerimiz", "Avusturya'da Faaliyet Gösteren Asiri Dinci Gruplar" gibi seyler vardi. Ileride "prenslige" oyanamayi düsünüyorsaniz bir baslangic olabilir :-) Bazilari da egitimden kaytarilacak birkaç gün olur diye bakiyorlar. Bu raporun altina imzanizi atiyorsunuz, sisirme bir is yapacaksaniz aklinizda bulunsun :-)

Hiç yorum yok: