3 Temmuz 2007 Salı

Askerliğin İzlenimleri

Askerligin mantigi
Bol bol söylenen bir laf "askerlikte mantik yoktur!" Bu saçma sapan herseyi kabul ettirmek, mesrulastirmak için öne sürülüyor. Bir noktaya kadar haklilik payi var: Egitimin amaci bireysel iradeyi ezip, komutan poziyonundakinin emrine vermek. Bunun askerlik isini yapmak için gerekli olup olmadigi ayrica tartisilabilir.
Ama, bastan savma is yapmak için veya kaynaklarin israfi için de bahane olarak kullaniliyor. Birçok sey bir üstün teftisine göre ayarlaniyor. Mesela boyaysa hemen teftis öncesi ve ancak teftis suresinde dayanacak kadar itinayla yapiliyor; sonra akarmis, tutmazmis kimsenin umurunda degil. Sürpriz teftis de yok askerde: Her nasilsa her zaman haberi önceden geliyor.

Manga iktidar dinamikleri

Boy uzunlugunun güç iliskilerine etkisi ilginç. Mangalari boy sirasina diziyorlar ve en uzun boylu olan mangabasi oluyor. Çavusunuz da genellikle önde duruyor, içtimalarda çogunlukla komutan öndekilere yakin oluyor vs. Böylece uzun boylu olanlar rütbe sahiplerine fiziki olarak daha yakin oluyorlar. Kisa boylular arkada kaldiklari gibi önlerindekilerden dolayi ne olup bittigini de göremiyorlar. Siradan çikmaya kalkmak yasak zaten.
Emirleri iyi duyamadiklari için arka siralar daha daginik oluyorlar, bu yüzden de azar isitiyorlar. Bir iki gün içinde bakiyorsunuz ön taraftakiler çavuslardan önce arka siralara bagirip cagirmaya basliyorlar. Sirada beklerken çavuslarla --ki çogu zaman kendilerinden genç delikanlilar-- samimi sohbetlere baslayip arka siralari çekistiriyorlar.

Bir süre sonra arka siralardaki bazi insanlarda davranis degisikligi görülüyor: Manga basindan firça yemeyi kabullenmye basliyorlar.

Bir tüketim olayi olarak askerlik
Normal askerler için herhalde farkli olabilir, ama dövizli askerler için bir taraftan Burdur esnafi bir taraftan askeriye bir ay içinde size tam bir tüketim tecrübesi yasatiyorlar; acemilerin de istahli katilimlari ile...
Burdur bu bir aylik askerlikte mümkün oldugunca çok "hatira" satin alabilmeniz için elinden geleni ardina koymuyor.

Önce fotograflar var. Fotografcilarda kamuflajli elbise (ya da sadece üst tarafi) giyip, basinizda yana kaykilmis topçu beresi ile çesitli pozlar mümkün. Eskiden elinizde hakiki G3 makinali tüfegi ile poz verebiliyormussunuz. Simdi bu yasak oldugu için sahteligi çok belli olan plastik silahlarla çekiyorlar. Aslinda bir yalik "silah tecrübesi" için daha uygun.
Sonra yaninizda sevdiklerinizin resmini götürüseniz montaj kompozisyonlar mümkün. Mesela, elinizdeki kadehin içine esinizin kafasi yerlestirilebilir.
Görüntüden sonra ses geliyor. Burdur kasetcilerine daha teslim olmadan önce siparisinizi verirseniz terhis zamanina sizin için özel hazirlanmis kaset dolduruyorlar. Asker arkadaslarinizi tanidiktan sonra, ilk çarsi izninizde siparisi verirseniz, onlarin sarki adiyabilirsiniz.
Bizim mangadan bir arkadasim kasetin basina her sabah dinlemekten usandigimiz içtimada tekmil vermeyi koydurmustu. Duydugum en orijinal fikirlerden birisi buydu.
Bir de hali ve flama endüstrisi var. Yastiklik büyüklükte halilari tesmlim olmdan önce siparis veriyorsunuz. Terhis oluncaya kadar bitiriyorlar. Üzerlerinden askerlikle ilgili sözler, Türkiye haritasi falan olabiliyor. Halidan daha kolay ve ucuz kirmizi zemin üzerine beyaz yazilarla falamalar var. Taburunuzu, döneminizi vs. yazdirabilirsiniz.
Tugay da size yemin töreni videosunu satiyor. Ayrica kislaya daha önceden anlasmali bir fotografçi (emekli subay) geliyor ve Burdur'dakinden çok daha ucuza "tabak üzerine" fotografiniz çekiyor. Çktirenlerin bir kismi tabak kalietesi beklenenden kötü çikinca hayal kirikligina ugradilar, ama.
Insanlarin bir taraftan bir an önce bitsin diye bekledikleri askerlik için öte yandan mümkün oldugunca çok hatira satin almaya çalismalari hayret verici bir olay.

Hiç yorum yok: