3 Temmuz 2007 Salı

Türk Silahlı Kuvvetleri

TÜRK SILAHLI KUVVETLERI

Türk Silahlı Kuvvetleri* Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Kara Kuvvetleri Komutanlığı* Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile barış döneminde İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapan ve sefer durumunda Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesine dahil olan Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığından meydana gelmektedir.

Türk Kara Kuvvetleri :

Kara Kuvvetleri Komutanlığının genel olarak kuvvet yapısı şu şekildedir ;
¨ 4 Ordu
¨ 10 Kolordu
¨ 2 Mekanize Piyade Tümeni
¨ 2 Mekanize Piyade Tümen Karargahı
¨ 1 Piyade Tümeni ve 1 Eğitim Tümeni
¨ 14 Mekanize Piyade Tugayı
¨ 14 Zırhlı Tugay
¨ 12 Piyade / İç Güvenlik Tugayı
¨ 5 Komando Tugayı
¨ 5 Eğitim Tugayı'ndan oluşmaktadır.
Bu Birlikler* Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı dört Ordu ve Lojistik Komutanlık ile Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) olarak teşkilatlandırılmıştır.

Türk Deniz Kuvvetleri:

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın genel olarak Kuvvet Yapısı şu şekildedir;
¨ 13 Denizaltı*
¨ 21 Fırkateyn*
¨ 22 Mayın Avlama/Tarama ve Dökücü Gemisi*
¨ 21 Güdümlü Mermili Hücumbot*
¨ 52 Çıkarma Gemisi/Aracı*
¨ 23 Deniz Karakol Uçağı/Helikopteri*
¨ 1 Amfibi Deniz Piyade Tugayı.
Bu Birlik ve Gemiler* Donanma Komutanlığı* Kuzey Deniz Saha Komutanlığı ve Güney Deniz Saha Komutanlığı ile Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı olarak teşkilatlandırılmıştır.

Türk Hava Kuvvetleri:


Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın genel olarak Kuvvet Yapısı şu şekildedir;
¨ 19 Muharip Filo*
¨ 2 Keşif Filosu*
¨ 5 Eğitim Filosu*
¨ 6 Ulaştırma Filosu*
¨ 1 Tanker Filosu*
¨ 8 SAM Filosu.
Bu Filo ve Birlikler* iki Taktik Hava Kuvveti Komutanlığı* iki Hava Ulaştırma Üs Komutanlığı* Tanker Filo Komutanlığı ile Hava Eğitim Komutanlığı ve Lojistik Komutanlık şeklinde teşkilatlandırılmıştır.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin mevcut kuvvet yapısına göre halihazırda sahip olduğu imkan ve kabiliyetler şu şekilde özetlenebilir;



Türk Silahlı Kuvvetleri* 40-50 bin kişilik bir Kolorduyu* çok kısa bir ikaz süresi içerisinde* müşterek bir harekat için görevlendirebilmekte* 5-6 Taburluk bir gücü* gece ve gündüz havadan hücum indirmesiyle* uzak mesafelerdeki hedeflere* kısa sürede intikal ettirebilmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri* aynı anda 4 ayrı yerde* Tabur seviyesindeki birlikler ile Barışı Destekleme Harekatı’na iştirak edebilecek imkan ve kabiliyete sahiptir


Deniz Kuvvetleri’ne ait bir denizaltı* refakatsiz olarak* 15.000 mil mesafeyi kat ederek* Ana Üssüne dönebilmekte* Donanmamız* dünya denizleri ve limanlarında bayrağımızı dalgalandırarak* uluslararası operasyonlar ile tatbikat ve ikili faaliyetlerde bulunabilmektedir


Hava Kuvvetleri* ABD’den sonra en fazla F-16 savaş uçağına sahip olup* uçaklarımız havada yakıt ikmal kabiliyeti ile Orta Avrupa’da atışlı bir tatbikata iştirak edip yurda dönebilmekte* Atlantik’i aşarak ABD’ne kadar gidebilmektedir. Ayrıca* Kosova Krizi sırasında icra edilen hava harekatı* Türk Hava Kuvvetleri’nin* NATO’da ABD’den sonra gece harekat icra edebilen tek Hava Kuvveti olduğunu ortaya koymuştur.
Türk Silahlı Kuvvetleri* 1999 yılında meydana gelen Marmara Bölgesi ve Düzce depremlerinde olduğu gibi* süratli bir şekilde doğal afet yardım harekatı icra edebilmekte ve bu imkan ve kabiliyetini her geçen gün daha da geliştirmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri* 2000’li yıllarda* bu imkan ve kabiliyetlerine ilave olarak yürüttüğü modernizasyon faaliyetleriyle kazanacağı yeni imkan ve kabiliyetlerle* çok boyutlu ve karmaşık tehdit ve risklerin bulunduğu coğrafyamızda* belirsizlik ve istikrarsızlık ortamının ihtiyaçlarına daha iyi cevap verecek hale gelecektir.

Hiç yorum yok: